Onze website is onder constructie, daardoor is nog niet alle informatie compleet. 🚧

Hoe moet ik hout beitsen?

Hoe moet ik hout beitsen?

, door Geels G, 3 min lezenWil je je mooie tuinmeubelen, schutting of vlonder beschermen tegen weersinvloeden? Begin dan nu met beitsen! Beits kun je direct aanbrengen op het tuinhout. Als regen in het hout trekt, kan het gaan schimmelen. Als dit blijft zitten kan het hout gaan rotten. Door het hout te beitsen wordt het hiertegen beschermd.

Wil je starten met beitsen? Lees hieronder onze handige tips & tricks.

Wat is het verschil tussen beits en verf / lak?
Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Anders dan beits, isoleert verf en lak het hout. Een andere soort van bescherming dus. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Voor verf en lak zijn vaak grondverven nodig, beits breng je direct op het hout aan.


Hoe kan ik het beste hout beitsen?
Kies uit transparante of dekkende beits
Bij het beitsen heb je de keuze uit een transparante of dekkende beits. Een transparante beits zal de structuur van het hout altijd zichtbaar laten door de beits heen. Er zijn diverse kleurtinten om uit te kiezen zoals natural, antraciet of groen. Bij een dekkende beits wordt het hout volledig bedekt met de gekozen kleur.

Verwijder de oude laag
Ga je hout beitsen wat al eerder gebeitst is, dan moet deze laag eerst verwijderd worden. Wanneer je kiest voor een dekkende beits hoeft een eventuele oude laag niet onherkenbaar verwijderd te worden. Wanneer het hout al wel dekkend gebeitst is en je nu over wilt op een transparante beits moet natuurlijk wel volledig de oude laklaag verwijderd worden. Deze blijft anders zichtbaar door de beits heen.

Schuren
Wanneer je je schutting nog niet hebt geschuurd is dit het moment. Bij nieuw geïmpregneerd tuinhout kan het zijn dat de resten van de impregnatie nog zichtbaar zijn op het hout. Schuur deze helemaal weg. De eerste ronde schuren kan het best met een grove korrel: 150 tot 200.

Ontvetten
Net als bij normaal schilderwerkt dient het hout eerst ontvet te worden. Afhankelijk van de te behandelen hourtsoort gebruik je de volgende middelen:
 • Zacht hout (bijv. Vuren en Grenen): Verfreiniger
 • Hardhout (bijv. Teak, Mahonie of Meranti): Thinner
 • Afzelia: Water en amonia

Beitsen

Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur drie lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400. 

Een goed gebeitste schutting of schuur hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden. Let wel op: wanneer er schade in het hout ontstaat dan kun je het best zo snel mogelijk een nieuwe laag aanbrengen.

Beits bij KlusWijs Geels
In onze KlusWijs vindt je diverse A-merken binnen-en buitenshuis beits zoals Cetabever en Hermadix. Alle kleuren zijn mengbaar!


Wil je persoonlijk advies hebben over hoe je het beste je houten tuinmeubelen of schutting aanpakt? Kom naar onze KlusWijs afdeling en onze KlusCoaches staan voor je klaar!
Alles voor beitsen vindt je bij Kluswijs Geels.

Blog posts

 • Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  , door Geels G Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  Lees meer 

 • Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  , door Geels G Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  Lees meer 

 • Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  , door Geels G Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.