Onze website is onder constructie, waardoor nog niet alle informatie compleet is. Bestellen is echter gewoon mogelijk en je kunt zoals altijd rekenen op de vertrouwde service van Geels.

Ga voor gietijzer! Voor- en nadelen van gietijzeren pannen

Ga voor gietijzer! Voor- en nadelen van gietijzeren pannen

, door Geels G, 3 min lezen

Waarom een gietijzeren pan kopen? Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee. Het is duurzaam, geschikt voor alle warmtebronnen en het ziet er nog mooi uit ook.

De meeste gietijzeren pannen zijn bovendien voorzien van een geëmailleerde laag die roest voorkomt en werkt als antiaanbaklaag. De kans dat deze laag snel slijt is bij kwalitatieve merken (zoals Le Creuset) klein.

 
De voordelen van een gietijzeren pan
Hij blijft lang warm Kan ook in de oven Weinig onderhoud De hitte wordt verdeeld, alles wordt goed gaar

 

Hij blijft lang warm. Vooral handig als je een gietijzeren braadpan/stoofpan zoekt. Daar wil je het vlees graag langzaam en lang in gaar laten stoven. Het is dan wel zo prettig als hij lekker lang warm blijft. Het is ook handig als je de pan op tafel zet met eten.
De warmte wordt tot overal in de pan verspreid, waardoor je eten altijd goed gaar wordt. Dat kan vlees zijn, maar ook lekkere baksel bijvoorbeeld! Want een gietijzeren pan kan ook in de oven. Ook dat is een voordeel van het materiaal.
Weinig onderhoud. Zeker met de geëmailleerde antiaanbaklaag heb je verder geen onderhoud aan deze pan. Er bestaan ook pannen zonder geëmailleerde laag. Het is dan zaak na gebruik een beetje olie in de pan te doen om roest te voorkomen. Bij de pannen van Geels is dat echter niet nodig, die zijn voorzien van de geëmailleerde laag.

 
Het nadeel van een gietijzeren pan
Het nadeel zit ‘m eigenlijk alleen in het gewicht: het is namelijk best een zware pan. Laten vallen is ook geen goed idee. Hij breekt sneller dan pannen van andere materialen. Maar als je daar rekening mee houdt, kun je heel fijn braden en stoven in deze pan.

De pan wordt (net als andere pannen) heet. Er zitten meestal geen hittebestendige hengsels aan. Zorg dus dat je pannenlappen bij de hand hebt.

Lijkt het je wel wat, zo’n gietijzeren pan? Lees dan verder voor een goede tip.


Gietijzeren pannen van Le Creuset
We noemden Le Creuset eerder al. Niet voor niets zijn deze pannen razend populair bij de klanten van Geels Woonwarenhuis & webshop. De kwaliteit is ongeëvenaard. Je doet een investering voor lange tijd. Le Creuset is al sinds 1925 gespecialiseerd in het maken van gietijzeren pannen. Ze weten dus wel hoe je een goede pan maakt.

De roots van Le Creuset liggen bij het maken van gietijzeren braadpannen. Iedereen met een Le Creuset braadpan in huis zal je vertellen dat het een fijn, kwalitatief en duurzaam product is.

Blog posts

 • Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  , door Geels G Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  Lees meer 

 • Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  , door Geels G Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  Lees meer 

 • Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  , door Geels G Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.