Onze website is onder constructie, daardoor is nog niet alle informatie compleet. 🚧

Een strak verfresultaat met de tips van KlusWijs-verfexpert Linda Spelt

Een strak verfresultaat met de tips van KlusWijs-verfexpert Linda Spelt

, door Geels G, 4 min lezen


De een gaat er vol passie mee aan de slag, maar de overgrote meerderheid besteedt het liever uit: het schilderwerk.
In veel gevallen onnodig wat mij betreft.
In deze blog geef ik jou dé tips om je verfklus tot een goed einde te brengen en mét resultaat!

 Linda Spelt, verfspecialist bij Geels

Voorbereiding is heilig

Of ik nou thuis aan de slag ga met schilderen - wat ik overigens erg graag doe - of advies geef op de KlusWijs-afdeling. Ik zeg altijd: “Het eindresultaat begint al bij een goede voorbereiding”. Beoordeel daarom altijd eerst goed de plek(ken) die je wilt schilderen. Een afbladderende verflaag, blaasjes of scheurtjes zijn een signaal dat een nieuwe laag op korte termijn nodig is. Nog beter is om dit voor te zijn, zodat je voorkomt dat het hout verder wordt aangetast en je eerst het hout moet herstellen of opnieuw moet gronden. Ziet de huidige verflaag er dof uit? Dan kan dat al voldoende aanleiding zijn om een nieuwe laklaag te overwegen. Op die manier blijft het hout in een goede conditie en scheelt het je heel wat tijd in de voorbereiding!

Bladdert de laklaag al af?
Zorg er dan voor dat je het houtwerk na het schuren en ontvetten eerst ‘voorbehandelt’ met een goede grondverf voor een extra goede hechting!Ontvetten en schuren

Schilderen bestaat voor 80% uit een goede voorbereiding. Die voorbereiding draait voornamelijk om het ontvetten en schuren. Besteed hier ook echt even aandacht aan. Een goede schuurbeurt zorgt ervoor dat de verf grip krijgt op het hout. Overdrijf hierin niet; de toplaag hoeft maar iets opgeschuurd te worden. Het ontvetten is nodig om ervoor te zorgen dat de verf op de juiste manier hecht. Een goed ontvettingsmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken is St. Marc verfreiniger. Na het ontvetten kun je beginnen aan het schilderwerk!

Belangrijk
Zie je geen oneffenheden of beschadigd hout? Schuur dan met een extra fijne korrel, voor een strak resultaat is dat meer dan genoeg!

 

Welke kwast gebruik je?
Kwasten zijn er in veel soort en maten. Maar hoe kies je de juiste voor je schilderbeurt? Mijn advies is om altijd te kiezen voor een SAM R7-kwast (uiteraard op onze KlusWijs-afdeling verkrijgbaar!). De haren van deze kwasten zijn aan de onderkant wat dunner waardoor de verf beter wordt opgenomen. Het voordeel daarvan is een streeploos resultaat zonder druipers. Bovendien is dit type kwast zowel voor verf op waterbasis als terpentinebasis te gebruiken! Hij is daardoor zowel voor binnen als buiten te gebruiken.

Correct gebruik van de kwast
Schilder altijd met lange halen in de richting van de houtnerf.


Terpentinebasis of watergedragen?

Over het gebruik van deze twee typen verf is overigens een groot misverstand. Veel mensen denken dat verf op terpentinebasis ook op watergedragen verf is te gebruiken. Doe dit niet! Door het verschil in dichtheid van beide verfsoorten ontstaan er barsten in de verflaag. Een handig geheugensteuntje waardoor het altijd goed gaat: schilder binnen altijd op waterbasis en buiten op terpentinebasis. Watergedragen verf is ‘geurarm’, dus dat maakt de verf heel geschikt voor binnen. Dit type verf is bovendien beter voor het milieu dan de traditionele verf op terpentinebasis. Kiezen voor watergedragen is dus ook hartstikke duurzaam! Terpentine daarentegen is weer veel beter bestendig tegen weersinvloeden, waardoor de levensduur van de laklaag vele malen langer is. Voor een zo hoog mogelijke levensduur zou ik kiezen voor hoogglans in plaats van zijdeglas.


Drie mengmachines

De kwaliteit van het schilderwerk zelf moet goed zijn, maar de kleur die je kiest is net zo belangrijk voor het resultaat. Met onze drie mengmachines kunnen we van bijna alle merken de kleur mengen die je wilt; Sikkens, Wijzonol, Flexa, Histor en ons huismerk van KlusWijs. En hoef je alleen maar een klein deel te schilderen? We stemmen de benodigde hoeveelheid verf af op de grootte van de verfklus, zodat je nooit veel overhoudt én dus teveel betaalt.

Voordeeltip
Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit verf van ons huismerk KlusWijs. Ook deze kunnen we dus in iedere kleur voor je mengen en hij dekt bovendien erg goed!

Wist je dat we ook altijd 25% korting op Sikkens verf hebben? 
Inspiratie nodig? Kies eens voor natuurlijk groen!

Natuurtinten zijn het helemaal dit jaar. Weleens aan de kleur groen gedacht voor je muren? Groen zorgt voor een ontspannen sfeer in huis en is bovendien bevorderend voor je concentratie!
 Blog posts

 • Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  , door Geels G Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  Lees meer 

 • Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  , door Geels G Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  Lees meer 

 • Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  , door Geels G Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.