Onze website is onder constructie, waardoor nog niet alle informatie compleet is. Bestellen is echter gewoon mogelijk en je kunt zoals altijd rekenen op de vertrouwde service van Geels.

Altijd de juiste kerntemperatuur voor vlees, vis en gevogelte

Altijd de juiste kerntemperatuur voor vlees, vis en gevogelte

, door Geels G, 4 min lezen

Ga je een lekker stuk biefstuk of een hele zalm voorbereiden op de barbecue? De enige juiste manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. Maak het jezelf gemakkelijker door een kernthermometer te gebruiken. Nooit meer gokken of je maaltijd al gaar is. In deze blog leggen we je alles uit over kerntemperaturen, hoe je ze meet en wat de belangrijkste temperaturen zijn.


 

Wees alert op diverse factoren
Hoe kun je je product perfect garen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren: 

 • •  De dikte van het product heeft een grote invloed op de garingstijd. Soms zegt dit meer dan het gewicht. Een centimeter verschil in dikte kan het verschil tussen een rare en medium garing al maken.
 • •  De aanvangstemperatuur. Komt het vlees bijvoorbeeld net uit de koelkast of is het al op kamertemperatuur? Let ook op het rooster. Ga je kort grillen dan geeft een RVS rooster minder contactwarmte af dan een gietijzeren rooster. En ook als het rooster nog niet helemaal op temperatuur is, kan dit schelen in je eindresultaat. Met een gietijzeren rooster kun je vlees ook op een lagere temperatuur grillen omdat het de temperatuur beter vasthoudt.


Kijk niet alleen naar de bereidingstijd
Vaak wordt er op het product of bij een recept een bereidingstijd aangegeven zodat je er van uit kunt gaat dat jouw vlees of vis dan gaar is. Helaas klopt dit niet altijd en voor je het weet haal je een gortdroge kip van de barbecue. Onwijs zonde! Daarom is het belangrijk dat je voor de zekerheid de thermometer erbij pakt om het product te meten. Ga dus niet altijd uit van het aangegeven bereidingstijd. 


Zo meet je de kerntemperatuur
Om de kerntemperatuur goed te kunnen bepalen is het belangrijk om de naald van thermometer echt tot in de kern van je product te steken. Kies altijd voor het dikste gedeelte uit met voldoende afstand van vet of bot. Vlees dat veel vet bevat zorgt ervoor dat je thermometer een te lage temperatuur aangeeft dan het omringende vlees. En bij bot is het juist andersom. Bot wordt sneller heet, dit terwijl het vlees nog niet gaar is. Check de gaarheid voor de zekerheid bij grote stukken vlees op meerdere plekken met de thermometer.Welke thermometer heb je nodig?
Er zijn diverse kernthermometers onder verschillende benamingen, zoals vleesthermometer, keukenthermometer en kookthermometer. We kennen allemaal de ouderwetse analoge thermometer, deze stak je in een groot stuk vlees en daar wierp je regelmatig een blik op. Dat kan tegenwoordig veel makkelijker met een digitale thermometer. Welke thermometer voor jou het beste werkt is afhankelijk van wat je gaat bereiden. Voor grote vlees stukken is de Big Green Egg Dual Probe Remote Thermometer ideaal. Je steekt het naald tot in de kern van het vlees, sluit de deksel van je Big Green Egg en stelt de gewenste kerntemperatuur in. Zodra deze is bereikt geeft krijg je een signaal. 

Voor dunnere vlees zoals filets kun je beter de Big Green Egg Quick read thermometer gebruiken. Je steekt de naald van deze thermometer, als je vermoed dat de gewenste kerntemperatuur (bijna) is bereikt in de kern van je product en binnen enkele seconden geeft het display de kerntemperatuur aan. Dit is dus handig als je het product moet draaien en keren, maar je kunt deze natuurlijk ook voor de grotere delen gebruiken.

Het rusten en nagaren van vlees
Als je vlees na het garen laat rusten lopen er minder vleessappen uit bij het aansnijden. Wist je dat tijdens het rusten de kerntemperatuur nog een paar graden kan stijgen? Belangrijk om rekening mee te houden, want anders kan het zomaar gebeuren dat je vlees gaarder is dan gewenst.

Een handig overzicht van kerntemperaturen voor vlees, vis en gevogelte 

De genoemde kerntemperaturen zijn die na het eventueel laten rusten van het vlees, dus de uiteindelijke kerntemperaturen. De temperaturen van de de Big Green Egg zijn indicaties, uiteraard kun je variëren.


Blog posts

 • Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  , door Geels G Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  Lees meer 

 • Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  , door Geels G Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  Lees meer 

 • Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  , door Geels G Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.