Onze website is onder constructie, waardoor nog niet alle informatie compleet is. Bestellen is echter gewoon mogelijk en je kunt zoals altijd rekenen op de vertrouwde service van Geels.

5 x Thuis in je fornuis - kookplaten en pannen

5 x Thuis in je fornuis - kookplaten en pannen

, door Geels G, 6 min lezen

Welke pan gebruik je op welke kookplaat?

Je bent je aan het oriënteren op een nieuw kookstel of misschien wel een hele nieuwe keuken. Je staat dan voor de keuze: wil je op gas koken, zoals vroeger vrijwel iedereen deed, of kies je voor een inductie-, elektrische-, halogeen- of keramische kookplaat? En kun je je oude pannen dan nog wel gebruiken?

Wat zijn de verschillen en welke pannen heb je wanneer nodig? Voor elke warmtebron zijn er specifieke kookpannen. Maar dat wil niet zeggen dat je je oude pannen meteen weg moet gooien. Lees in deze blog welke pannen je nodig hebt en of je je oude pannen nog kunt gebruiken.

 

1. Koken op inductie

Een inductie kookplaat heeft een geheel eigen manier van verwarmen. In de plaat zitten magnetische spoelen en in inductiepannen zit ferromagnetisch materiaal. Om het makkelijk te houden: als deze twee materialen met elkaar in aanraking komen, warmt het op. Zo wordt je pan heet en kun jij koken.

Bij deze manier van koken wordt echt alleen het oppervlak van je pan(nen) verhit. Er wordt dus niets overbodig verhit, wat heel efficiënt is. Het opwarmen en ook het afkoelen gaat bij inductie lekker snel.

Kan ik mijn eigen pannen nog gebruiken?

Voor koken op inductie heb je dus pannen nodig die dit materiaal bevatten. Er zijn speciale inductiepannen te koop. Maar het wil níet zeggen dat jouw pannen niet meer geschikt zijn. Vanwege de magnetische werking kun je dit eenvoudig zelf testen: kijk of een magneet aan de onderkant van je pan blijft plakken. Als dat zo is, werken jouw pannen ook op inductie. Zo niet, dan heb je nieuwe pannen nodig.

Kijk bij je oriëntatie naar de icoontjes of beschrijving, er staat altijd vermeld voor welke warmtebron(nen) pannen geschikt zijn.

Wil je een mooie nieuwe pannenset?

 

2. Keramisch koken

Keramisch koken lijkt praktisch het meeste op het koken op gas. Je draait namelijk ook gewoon aan knoppen om de verwarmingselementen aan te zetten. De elementen verwarmt je glazen kookplaat. Net als bij koken op gas, kun je de temperatuur hoger of lager draaien. Je hebt voor keramisch koken vaak geen speciale pannen nodig. Twijfel je, dan wordt het ook met een icoontje op de pannen/verpakking aangegeven.

Kan ik mijn eigen pannen nog gebruiken?

Je kúnt dus wel met pannen die je op gas hebt gebruikt, keramisch koken. Het kan wel zo zijn dat die pannen minder geschikt zijn geworden voor keramisch koken. Dat komt omdat de hitteverdeling van het gas niet helemaal gelijk is, waardoor de gaspannen een beetje ongelijk worden. Zelf merk je dat niet echt, maar de keramische kookplaat kan hierdoor soms geen goed contact maken met de hele bodem van de pan.


Wil je helemaal zeker zijn van de perfecte pannen op je nieuwe kookplaat?

 

3. Koken op gas

Koken op gas is de meest bekende manier van koken, vooral omdat dit vroeger gemeengoed was in vrijwel alle huishoudens. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven die veiliger en/of zuiniger zijn. Toch koken nog steeds veel mensen graag op gas. Het voordeel is dat alle soorten pannen gebruikt kunnen worden.

Welke pannen kan ik gebruiken?

Je kunt alle soorten pannen gebruiken op gas.

 

4. Elektrisch koken

Bij elektrisch koken worden spiralen in de kookplaat verhit, waardoor jij kunt koken. De laatste jaren valt elektrisch koken een beetje weg bij de populariteit van vooral inductie koken. Het wordt gezien als wat ouderwetser, maar het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Het nadeel is vooral dat het lang duurt voordat je pannen opgewarmd zijn en ook weer afkoelen. Verder kun je met elektrisch koken hetzelfde als met andere manieren van koken.

Welke pannen kan ik gebruiken?

Je kunt vrijwel alle soorten pannen gebruiken voor elektrisch koken.

 

5. Halogeen koken

Halogeen koken werkt volgens hetzelfde principe als keramisch koken. Het verschil is dat er andere verwarmingselementen worden gebruikt. Halogeen wordt minder gebruikt dan keramiek of inductie.

 
 
Voordelen & Nadelen
- Bij keramisch en elektrisch koken gaat de opwarming en afkoelen langzamer.

- Zowel keramische- als inductie kookplaten zijn eenvoudiger schoon te maken omdat ze van glas zijn.

- Inductie en keramiek zijn veiliger dan gas, omdat je niet met ‘open’ vuur werkt.

- Inductie koken is het meest veilig, omdat de plaat direct stopt met verwarmen op het moment dat je de pan van de kookplaat haalt.

- Inductie gebruikt veel meer van de warmte die het opwekt om de pan te verhitten. Er gaat minder warmte verloren dan bij bijvoorbeeld koken op gas. Het is dus efficiënter en op lange termijn voordelig.

- In de meeste huizen zit alleen een gasaansluiting. Ga je keramisch, elektrisch of op inductie koken, dan zal de installatie iets ingewikkelder zijn (je hebt er een aparte stroomgroep voor nodig). Gelukkig is dit een eenmalige handeling.

- Koken op gas kan met alle pannen. Bij andere kookplaten kun je soms andere pannen nodig hebben.

Blog posts

 • Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  , door Geels G Hoe schilder ik buiten kozijnen en deuren?

  Lees meer 

 • Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  , door Geels G Recept: Croque madame tosti op de Big Green Egg

  Lees meer 

 • Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  , door Geels G Creëer in 4 stappen jouw buitenleven-gevoel!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.