Noord-Afrikaans tafelen met een tajine
De tajine (‘tagine’) is hét symbool van de Noord-Afrikaanse keuken. Maar is hij nou zo anders dan een standaard stoofpan? Eigenlijk wel. Dankzij de herkenbare tuit loopt al het vocht terug in de schaal. Je gerecht blijft daardoor heerlijk op smaak én sappig. Dankzij zijn unieke vorm staat hij bovendien erg mooi op een gedekte tafel! In de tajine van Emile Henry zit 150 jaar vakmanschap, ideaal voor zowel de beginnend Tajine-gebruiker als de ervaren stoofspecialist.
Pompoentajine met kikkererwten
(foto: Albert Heijn)
Tajine-gerechten zijn er in overvloed. Als we je een tip mogen geven (zeker voor de beginnend tajine-gebruiker): ga voor de klassieke Marokkaanse couscous! Op www.ah.nl vonden we een heerlijk recept van pompoentajine met kikkererwten voor vier personen.
Aan de slag!
Halveer eerst de pompoen en snijd hem vervolgens in parten. Alleen de zaden en de ‘draderige’ binnenkant moeten verwijderd worden. Nu kun je de ui in ringen snijden en de knoflook in kleine stukjes. Verhit 2/3 van de boter in je tajine en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Gelukt? Voeg dan nu de pompoen, ras el hanout en rozijnen toe en bak deze ook 3 minuten mee. Je kunt nu het water toevoegen en het aan de kook brengen. Laat dit ongeveer 20 minuten op een middelhoog vuur stoven. Vergeet niet regelmatig om te scheppen! Je kunt alvast de kikkererwten uit laten lekken, die voeg je na 10 minuten toe aan het geheel.
Stap 2
Ondertussen kun je de couscous bereiden. Roer de couscous los met een vork (heel belangrijk!) en schep de rest van de boter erdoor!
Stap 3
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de sesamzaadjes in 3 minuten goudbruin. Laat ze daarna even kort afkoelen op een bord.
Stap 4
Nadat je de fijngesneden korianderblaadjes en sesamzaadjes hebt toegevoegd, is je recept klaar om uitgeserveerd te worden!
Je boodschappenlijstje voor 4 personen:
- 1 verse pompoen
- 1,5 rode ui
- 1 teen knoflook
- 30 g ongezouten roomboter
- 1 tl ras el hanout specerijenmelange
- 3 el rozijnen
- 250 ml kraanwater
- 350 g kikkererwten in pot
- 250 g couscous
- 1 el sesamzaad
- 8 g verse koriander
Bekijk de bijpassende producten hieronder.