Naar boven

Tips voor een stressvrij kerstdiner

Door Geels Woonwarenhuis - 06 december 2018 - Koken

Kerst staat weer voor de deur. Binnen en buiten fonkelen de lichtjes volop en iedereen denkt weer na over het kerstdiner. Maar daar komt vaak ook de druk om de hoek kijken! Dat kun je natuurlijk oplossen door je kerstdiner te laten bezorgen of door uit eten te gaan. Maar vind je het toch leuk om zelf iets te maken? Dan helpen deze tips je misschien met een lekker, stressvrij kerstdiner.


Slowcooken

Wil je met Kerst een heerlijk gerecht op tafel toveren, maar ben je geen sterrenchef? Gebruik dan een slowcooker. De slowcooker wordt ook wel Crock-Pot genoemd. Het vlees wordt dan héél langzaam gegaard, maar je hoeft er niet de hele dag bij te blijven. Terwijl jij andere hapjes voorbereidt of gewoon lekker Kerst viert met jouw geliefden, suddert het vlees lekker door tot het de perfecte gaarheid bereikt heeft. Dat scheelt een hoop kookstress. Ideaal toch?

De smaak van jouw gerechten komen met de Crock-Pot nog beter tot z’n recht. Dat komt omdat het apparaat gesloten is, waardoor sappen en vocht binnen blijven en zo de smaak extra goed conserveren. En wist je dat er door deze gaartechniek ook meer voedingsstoffen bewaard blijven? Dubbel handig dus!

Dankzij het handige veiligheidssysteem is de slowcooker bovendien veilig om te gebruiken, ook als je er niet bij bent en zelfs als je buitenshuis bent.

Je kunt overigens niet alleen het vlees te bereiden in de slow cooker. Je kunt er alles in maken! Denk bijvoorbeeld aan gestoomde groenten of een lekkere soep.

Benieuwd geworden?

Bekijk onze slowcookers
 
 
Eetbare kerstdecoraties

Wil je je kerstdiner een feestelijk tintje meegeven zonder dat je een natuurtalent moet zijn/iemand moet inhuren/dagen bezig bent met de voorbereidingen? Denk dan eens aan eetbare kerstversieringen. Super leuk voor op tafel en nog lekker ook. Daarmee wordt je kersttafel meteen opgefleurd. 

 

Dit jaar versieren we onze tafel vaak met mooi (eetbaar) groen en andere versieringen. Je kúnt natuurlijk koken met delen van je kerstboom (echt!). Maar voor wie dat te ver gaat, zijn er andere ideeën. Denk eens aan een leuk eetbaar kersthuisje (bijvoorbeeld van koekjesdeeg), vrolijke kerstkoekjes ter decoratie/toetje of sjablonen waarmee je jouw koffie na de maaltijd voorziet van een kerstboom of kerstklokje.

Vooral het toetje geeft je echt de ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Met zoetigheid kun je een hoop mooie en lekkere dingen maken. Wat dacht je van aardbeien-kerstklokjes, stervormige cupcakes of chocolademousse-kerstbomen?

Tip voor het voor- of hoofdgerecht: takjes tijmen hebben heel wat weg van een kersttakje! 

 
Zorg voor mooie (wijn)glazen

Want met mooie glazen tover je je tafel al snel om tot een sprookjesactige kersttafel. Het is niet zo'n originele tip, maar wel een praktische. Als jouw tafel er maar goed uit ziet!

Drinken jullie rode of witte wijn? Zorg dan voor de juiste wijnglazen per soort. Maar ook een mooie set gewone waterglazen kan al voor een mooie uitstraling zorgen.

Bekijk alle glazen

Go Veggie

Vlees bereiden kan een grote stressfactor zijn bij het kerstdiner. Natuurlijk is het afhankelijk van wat voor vlees je bereidt, maar heb je al eens nagedacht over een vegetarisch kerstdiner? Steeds meer mensen eten (regelmatig) vegetarisch. Waarom zouden we dat met Kerst niet ook doen?

Saai zeg je? Helemaal niet! Een vegetarisch kerstdiner kan juist een traktatie zijn. Met luxe groenten, kruiden en specerijen en andere producten kun je ook de lekkerste dingen maken. En wat dacht je van de vertrouwde vleesgerechten, maar dan met een vleesvervanger? De smaak is tegenwoordig vaak niet meer van echt te onderscheiden.

Omdat vegetarisch koken wat minder precisiewerk met zich meebrengt ten opzichte van het bereiden van vlees, heb je zomaar een stressfactor minder! Dus give yourself a break en eet vegetarisch deze Kerst.

 

Zorg voor voldoende servies

Is er eens een stuk van je servies kapot gevallen en heb je het nog niet vervangen? Het kerstdiner is géén fijn moment om daar achter te komen. Controleer van tevoren of je voldoende hebt van alles.

Ben je toe aan een nieuw net servies? Kijk dan eens rond op onze serviesafdeling in de winkel of online.

Bekijk al het servies

En tot slot: Verdeel het werk

Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig? Verdeel het werk: spreek met je familie af dat iedereen één deel van het diner maakt. Dat is nog leuk ook! En je hoeft dan zelf alleen een deel van het kerstdiner te maken.

Merry Stressfree Christmas!