Naar boven

Tips om energie te besparen in huis

Door Geels Woonwarenhuis - 26 september 2022 - Wonen


Met kleine energiebesparende acties in huis kun je flink op de kosten besparen. Beter voor het milieu én de portemonnee! Start nu met het verduurzamen van jouw woning.
In deze blog geven we je een aantal tips hoe je met makkelijke energiebesparende acties al veel kunt bereiken. 


1. Energiezuinig verlichten: kies voor LED verlichting
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Vervang alle gloei- én halogeenlampen door LED verlichting. Dit levert een besparing op van €35 tot €50. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Begin met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen.

2. Maak naden en kieren dicht
Door in een tochtig huis naden en kieren te dichten kan de verwarming lager in plaats van hoger. Tocht kan overal vandaan komen, onder de deuren door of door de brievenbus. De oplossing is simpel. Met bijvoorbeeld tochtstrips, tochtbanden, dorpels enz. voelt het thuis warmer en verspil je minder energie. Deze besparing is makkelijk zelf uit te voeren en levert in een tussenwoning een besparing van 70 m3 gas per jaar op. 

3. Met radiatorfolie houd je de warmte binnen
Wist je dat een radiator niet alleen aan de voorkant warmte afgeeft, maar ook aan de achterkant? Een oplossing is om radiatorfolie achter de radiator te plaatsen. Zo ontsnapt er minder warmte naar buiten en kun je de verwarming lager zetten. Zo hoeft de CV-ketel minder hard te stoken. Dit scheelt al gauw een paar tientjes op de energiekosten.

4. Vervang je standaard douchekop voor een water- besparende douchekop
Je bespaart hiermee 20 procent op je water- en energieverbruik. 80 procent van het warm water wordt verbruikt tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent € 40,- op je water- en energieverbruik.  Je kunt ook warm water besparen door korter of minder vaak te douchen.

5. Verwarmingspompschakelaar
Met een pompschakelaar draait de vloerverwarmingspomp alleen als dat nodig is. Een pompschakelaar kost rond de 60 euro en is makkelijk zelf te plaatsen. Dit kan 80 euro per jaar schelen.

6. Regelbare thermostaatkraan voor radiator
Op elke radiator, convector of vloerverwarming kun je een thermostatische radiatorkraan (thermostaatkraan) zetten. Daarmee kun je een paar procent besparen op je verwarmingskosten. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat de radiator dicht gaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Met een thermostaatknop wordt het niet te warm in de kamer. Dat is anders met een gewone radiatorknop: die kan alleen open en dicht en blijft warmte afgeven als hij open is. In kamers waar je niet bent, is het verstandig om de thermostaatkraan dicht te draaien, zodat je daar niet onnodig verwarmt. Gebruik de thermostaatkraan alleen in ruimtes waar geen klokthermostaat hangt (vaak de woonkamer).

7. Doe buisisolatie om verwarmingsbuizen
Als je een eigen CV-ketel hebt of een aansluiting op stadsverwarming, kun je flink energie besparen door het isoleren van warme buizen in ruimtes die zelden of nooit verwarmd hoeven te worden. Bijvoorbeeld in de kruipruimte, de meterkast, de logeerkamer of de ruimte waarin de CV-ketel staat. De kant-en-klare kunststofbuizen zijn gemakkelijk zelf om de leidingen te schuiven. Per meter verwarmingsleiding bespaar je op jaarbasis 3m3 gas.

8. De vaatwasser en wasmachine op ecoprogramma
Gebruik het ecoprogramma van de vaatwasser en wasmachine en laat hem pas draaien als hij vol is. Dit bespaart je een hoop energiekosten.

9. De deur dicht!
Vergeet niet de tussendeuren te sluiten. Zet alleen de verwarming aan in de kamers waar je daadwerkelijk komt. Met een deurdranger gaan de deuren automatisch voor je dicht.  

10. Maak efficiënt gebruik van de thermosstaat 
Zet overdag de thermostaat op 15°C als er niemand thuis is maar ook 's nachts. Dit levert wel een besparing op van €80,- 

11. Elektrische kacheltjes
Elektrische verwarming is een zuinig alternatief geworden voor verwarmen op gas. Een ruimte verwarmen met een elektrisch kacheltje is namelijk goedkoper dan het hele huis verwarmen met gas.

12. Slimme radiator ventilatoren  
Met radiator ventilatoren kun je een hoop geld en energie besparen! Een radiator ventilator zorgt dat de warmte van een radiator beter en sneller verdeeld wordt in de ruimte, waardoor je tot 30% energie bespaart.

Alles om je huis te verduurzamen vind je bij KlusWijs Geels
In onze winkel helpen we je graag met tips en adviezen om je huis te verduurzamen. Op onze KlusWijs afdeling vind je de volgende energiebesparende producten:

  • Radiatorfolie
  • Buisisolatie
  • Tochtwering (tochtband, tochtstrips, valdorpel, brievenbusborstel)
  • Deurdranger
  • Verwarmingspompschakelaar
  • Regelbare thermostaatkraan voor radiator
  • Ledlampen
  • Waterbesparende douchekoppen
  • Elektrische kacheltjes
  • Radiator ventilatoren


Help jij ook mee aan een duurzame gemeente Ede?
Wil je je huis verduurzamen? Vraag dan nu een gratis energievoucher t.w.v. €60,50 (inclusief BTW) aan. Daarmee kun je allerlei energiebesparende producten kopen bij Geels Woonwarenhuis.
De gemeente Ede stelt 1.500 vouchers beschikbaar voor huurders en woningeigenaren. Wees er snel bij want op is op!