Naar boven

Recept: Ribeye steak met gebakken aardappelen met spek en ui

28 mei 2020 -
De lekkerste ribeye met gebakken aardappelen met spek en ui

Het grillen van een sappige ribeye steak op de Big Green Egg is heel eenvoudig. Als je wilt kun je de ribeye marineren, maar in dit recept gaat het om de pure smaak. En de aardappels? Die bak je natuurlijk ook op de Big Green Egg!

Ingrediënten:
- 2 ribeyes van 400 g
- aardappelen 
- 2 witte uien
- 1 rode ui
- 2 bollen solo knoflook (Chinese knoflook)
- 400 g spekblokjes
- 500 g vastkokende aardappelen
- 8 takjes tijm

Voorbereiding
1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de Cast Iron Grid en daarop de Cast Iron Skillet – Small, tot 180 °C.

2. Pel intussen voor de gebakken aardappelen de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de bolletjes knoflook fijn. Was de aardappelen, halveer ze en snijd de aardappelhelften in plakken van ongeveer 5 mm dik.


 
Bereiding:
1. Voeg de spekblokjes aan de skillet toe en bak ze enkele minuten. Schep de aardappelplakjes erdoor en bak deze ca. 10 minuten mee. Schep ze af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
2. Voeg de halve uiringen, de knoflook en de takjes tijm aan de skillet toe en schep om. Breng de temperatuur van de EGG naar 220 °C; dit duurt ongeveer 5 minuten.
3. Leg de rib eyes naast de skillet op het rooster; om deze te kunnen grillen terwijl de aardappels bakken gebruiken we de Cast Iron Skillet – Small op een Large. Sluit de deksel van de EGG en gril de ribeyes ca. 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit. Blijf de aardappels af en toe omscheppen.
4. Keer de ribeyes om, gril ook deze kant ca. 2 minuten, draai ze weer een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten. De ribeyes hebben dan een kerntemperatuur van ongeveer 51-53 °C (medium-rare). Je kunt de kerntemperatuur meten.
5. Haal de ribeyes uit de EGG en laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. De aardappelen kun je intussen nog even laten bakken.
6. Snijd de ribeyes in mooie plakjes en haal de skillet met de gebakken aardappelen uit de Big Green Egg. Bestrooi de ribeyes en de gebakken aardappelen met peper en zeezout naar smaak.

Tip: Serveer om de maaltijd compleet te maken bij de ribeye steak met gebakken aardappels bijvoorbeeld lekkere gegrilde groenten.

Bron: www.biggreenegg.eu