Naar boven

Recept: gegrilde flat iron steak op de Big Green Egg

Door Geels Woonwarenhuis - 01 november 2021
Recept: gegrilde flat iron steak op de Big Green Egg

Wist je dat een flat iron steak de benaming is voor een gesplitste sukade? Sukade kennen we vooral als suddervlees. Maar voor de flat iron steak wordt een hele sukade in de lengte gesplitst, waarbij de harde zeen eruit wordt gesneden. Op deze manier is het niet nodig de sukade te stoven, hoewel dat natuurlijk ook een heerlijke bereiding is voor in de Big Green Egg. Dit keer gaan we de sukade op de kamado grillen als een flat iron steak, een lekkere en snelle bereiding. Het resultaat? Dat moet je echt geproefd hebben!

Shop Big Green Egg
 


INGREDIËNTEN:

STEAK
• 1 gesplitste sukade van ca. 800 g (graangevoerd)
• 2 teentjes knoflook
•  takje tijm
• 1 takje rozemarijn
• 2 el olijfolie
• zeezoutvlokken
 
KRUIDENBOTER
• 1 teentje knoflook
• 1 cm rode Spaanse chilipeper
• 1 takje bladpeterselie
• 10 pijpjes bieslook
• 100 g boter, op kamertemperatuur
 
LEKKER MET
• gepofte ui met kruidnagel
• gepofte aardappel


VOORBEREIDING
1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 220 °C. Pel intussen voor de kruidenboter de knoflook en hak het teentje fijn. Snijd het vruchtvlees van de chilipeper fijn. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd deze en de bieslook fijn. Meng de knoflook, de chilipeper en de kruiden door de boter en zet apart.

2 Leg de gesplitste sukade op je werkblad. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Meng de knoflook en de kruiden door de olijfolie en wrijf de sukade steak rondom in met de kruidenolie. Bestrooi met peper en zout.





BEREIDING
1. Leg de sukade op het rooster en gril het vlees ca. 4 minuten; draai na ca. 2 minuten een kwartslag voor een mooie grillruit. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.

2. Keer de sukade om en gril nogmaals ca. 4 minuten. Draai na ca. 2 minuten weer een kwartslag, totdat het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 52-53 °C; deze kun je meten met de Big Green Egg Quick Read Thermometer.

3. Laat de sukade, losjes afgedekt met aluminiumfolie, 5-10 minuten rusten.

4. Snijd de sukade in mooie plakjes, bestrooi met zeezoutvlokken en serveer met de kruidenboter en eventueel een gepofte ui en gepofte aardappel.



Bron: www.biggreenegg.eu