Naar boven

Hoe maak je het lekkerste eten met een slow cooker?

Door Geels Woonwarenhuis - 10 september 2017 - Koken

Alle tips en advies van Geels Woonwarenhuis

We kennen het allemaal, je bent druk en hebt eigenlijk geen tijd om uitgebreid te koken. Toch heb je ook niet altijd zin in een afhaalmaaltijd, dus wat nu? Voor deze momenten is een slow cooker de perfecte oplossing. Vooraf voeg je alle verse ingrediënten toe en de slow cooker doet de rest. Wanneer jij ’s avonds thuiskomt is het eten klaar en kan je direct aanschuiven.

Bekijk alle slow cookers

Wat maak je in een slow cooker?

Een slow cooker is erg veelzijdig, en wat je smaak ook is er zijn altijd heerlijke gerechten je in een slow cooker kan bereiden. Zo maak je zelf de zonnigste pastasaus van verse tomaten, of een mals stoofpotje dat klaar is wanneer je aan het eind van de dag thuiskomt. Wil je meer fastfood, leg dan een groot stuk varkensvlees in je slow cooker met een flinke hoeveelheid barbecuesaus en je maakt zelf de lekkerste pulled pork.
Speciaal voor jou hebben wij onze favoriete slow cooker recepten verzameld.

Hoe werkt een slow cooker?

Eten bereiden in een slow cooker is niet alleen erg gemakkelijk, maar ook heel gezond. Er hoeft geen vet aan toegevoegd te worden dus de maaltijd is erg mager, en doordat het deksel tijdens bereiding op de pan blijft behoud je ook alle vitamines.
De bereiding in een slow cooker gaat op lage temperatuur hierdoor blijven alle ingrediënten erg zacht en blijft alle smaak behouden. Voeg extra kruiden toe voor nog meer smaak.
Door middel van het elektrische onderstel wordt de binnenpot langzaam warm en wordt je eten in 6-10 uur langzaam gegaard. Door de lage temperatuur kan je de slow cooker ook met een gerust hart ’s ochtends aanzetten om deze zijn werk te laten doen terwijl jij aan het werk bent. Wanneer je thuiskomt hoef je dan alleen nog maar te genieten.

Waar kan ik uit kiezen bij een slow cooker?

Slow cookers zijn er niet alleen in verschillende maten, maar ook met een aantal verschillende mogelijkheden. Zo zijn er slow cookers die beschikken over een sauteer, warmhoudfunctie of een timer. Welke slow cooker bij jou pas hangt af van je voorkeuren.
Timerfunctie
Dit is misschien wel de meest handige functie op een slow cooker. Vooraf stel je eenvoudig in hoe lang het duurt om je gerecht te garen, en wanneer dit klaar is gaat de pan uit. Zo blijft de pan niet onnodig warm en heb je ook minder stress wanneer je een keer later thuiskomt.

Sauteerfunctie
Door de lage temperatuur van de slow cooker wordt je vlees niet dichtgeschroeid en krijgt het dus geen bruine kleur. Dit kan je oplossen door het vlees eerst aan te bakken op het gasfornuis en daarna in de slow cooker verder te garen, maar je kan ook kiezen voor een slow cooker met sauteerfucntie. Hiermee wordt de temperatuur van de slow cooker tijdelijk hoger en heb je de gelegenheid om de ingrediënten eerst aan te bakken.

Warmhoudfunctie
Is het hele gezin druk, en moet eten een tijdje warm blijven tot iedereen gegeten heeft? Dat kan eenvoudig met een slow cooker met warmhoudfunctie. De temperatuur is nog lager zodat het eten niet verder gaart maar wel warm blijft.

Hoe maak ik mijn slow cooker schoon?

Een goede slow cooker heeft een binnenpot van aardewerk, en door de lage temperatuur bakt je eten ook niet aan. Het afwassen van de binnenpot doe je dus eenvoudig met de hand, en de buitenkant van je slow cooker maak je makkelijk schoon met een doekje.
Meestal kan de binnenpot ook in de vaatwasser, maar hierdoor slijt deze wel sneller. Bekijk in de handleiding van je slow cooker of deze geschikt is voor de vaatwasser.

Ben jij na het lezen ook enthousiast geworden van slow cookers? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod.
Bekijk alle slow cookers