Naar boven

Dé tips voor de lekkerste speculaas van onze bakspecialiste Nel van Cooking@Home

Door Geels Woonwarenhuis - 20 november 2019 - Koken


Begint jouw bakhart ook steeds harder te kloppen? Die van mij wel! In deze blog vertel ik jou hoe je op een makkelijke manier het allerlekkerste decembertussendoortje zelf kunt maken; speculaas! Voorwaarde is wel dat je kwaliteitsproducten gebruikt. Echt, dat verschil merk ik iedere keer weer. De producten die ik gebruik deel ik in deze blog ook met je!

Stap 1: beginnen met het deeg
Een makkelijke manier om deeg te maken is met de Bakmeester Cleas speculaasmix. Hier hoef je namelijk alleen nog maar boter en ei aan toe te voegen. Kan niet misgaan toch? En voordat je begint: vergeet niet een schort om te doen! Dit vrolijke schort van Now Designs is echt wat voor je!



Stap 2: vormpjes maken
Wil je op traditionele wijze vormpjes maken? Online en in onze winkel heb je de keuze uit veel mooie planken, speciaal voor het maken van speculaas. Voor alle sinterklaasfeestjes die eraan komen is de 30 cm grote speculaasplank in de vorm van een pietje ontzettend leuk. Misschien een idee om met de kids piet-speculaasjes te maken? Als je het hele jaar door speculaas wilt bakken dan hebben we ook een speculaasplank met Hollandse vormpjes! Let op: vet de speculaasplank voor gebruik in met een bakkwastje. Op die manier haal je het deeg makkelijker uit de vormpjes.

Baktip: het overtollige deeg van de speculaasplank verwijder je eenvoudig met speculaasdraad.

Vormpjes maken met uitsteekvormpjes
Uitsteekvormpjes zijn trouwens ook ideaal om vormpjes mee te maken. Begin hiervoor eerst met het uitrollen van het deeg. Zorg ervoor dat je met een deegroller een grote plak deeg uitrolt, deze moet overal even dik zijn. Druk vervolgens de uitsteekvormpjes in het deeg. Beweeg hem iets heen en weer, zodat hij loskomt. Je kunt het vormpje nu eruit pakken en op het bakpapier leggen.  



Stap 3: bakken maar!
Tijd om de koekjes af te bakken! Leg een bakplaat met bakpapier klaar waar je de koekjes straks op afbakt. Je kunt kiezen voor vellen bakpapier of een rol bakpapier. De vellen van Patisse hebben een standaardmaat en kun je direct gebruiken. De rollen van Patisse zijn juist weer handiger voor de fanatieke bakkers. Met een rol heb je 8 meter aan bakpapier. Moet wel lukken toch?

Smaaktip: smeer de speculaasjes in met een laagje melk, voordat je ze gaat afbakken. De speculaasjes krijgen daardoor nog meer smaak!





Wil je het deeg helemaal zelf maken? Op www.cakies.nl vond ik een erg leuk recept. Ik ben inmiddels zelf ook een groot fan van dit recept. Hieronder vind je de ingrediënten die je nodig hebt en de instructies voor het bereiden van de speculaas.

Ingrediënten voor 40 koekjes:
  • - 250 gram patentbloem
  • - 2 tl bakpoeder
  • - 2 el koekkruiden/ speculaaskruiden
  • - Snufje zout
  • - 150 gram donkere basterdsuiker
  • - 150 gram roomboter
  • - 3 el lauwwarme melk

Instructies:

1.      Doe de bloem en bakpoeder in een kom of op je werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het midden de boter, melk, zout, donkere basterdsuiker en speculaaskruiden toe.

2.      Gebruik je handen om alle ingrediënten samen te voegen en kneed het tot een samenhangend deeg.

3.      Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

4.      Verwarm de oven voor op 175 ℃

5.      Als het deeg even heeft gerust kan je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en met een koekjessteker de koekjes uitsteken.

6.      Snijd het overtollige deeg aan de randen weg en gebruik het speculaasdraad om het overige deeg van de plank te schrapen

7.      Draai de speculaasplank om en geef de plank een of meerdere tikken op je werkbank, zodat de koekjes uit de vorm vallen. 

8.      Plaats de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 10-15 minuten in de oven.